Pistolklubb,  Skyting

Amo-testing

Det er ikke enkelt å vite hvilken ammunisjon man skal velge. Produsenter produserer en lang rekke forskjellige ammo med ulike egenskaper og belastninger. Om man ikke er godt kjent med alle de ulike produsentene, og man ikke har kunnskap eller utstyr til å lage sin egen ammo, kan det være vanskelig å vite hva man bør velge. Prosjektilvekt, prosjektiltype, hastighet og andre faktorer kan variere mye, selv om ammoen er produsert for det samme våpenet.

Heldigvis er det ikke så vanskelig å finne ut av mangfoldet av ammunisjon som tilbys av produsenter som man kanskje tror. Når man først kjenner de forskjellige typene ammunisjon som er tilgjengelige og hvordan de utfører sine oppgaver, kan man enkelt velge ammunisjon som passer til den skytingen man skal bedrive, være det seg konkurranseskyting eller jakt.

For nye skyttere som prøver å forstå hvordan man skal velge ammo for en bestemt oppgave, har vi tatt for oss de ulike bruksområdene som trening, konkurranse og jakt.

 

Ammo til trening

Enten du er en seriøs skytter og planlegger å tilbringe mye tid på skytebanen, eller du er mer av en hobbyskytter som skyter noen få ganger i året, vil du trenge riktig ammo til ditt utvalgte våpen. Om man bare skal bruke ammon til trening på bane eller felt, er det ikke noe poeng i å kjøpe noe annet enn den billigste ammoen man kan få tak i. Uansett om du skal skyte med pistol eller rifle er ditt beste valg å gå for et FMJ prosjektil. Et FMJ prosjektil har en myk kjerne, i de fleste tilfeller bly innkapslet med jern. Disse prosjektilene er enkle å produsere, bruker rimelige materialer og er dermed av den billigste ammoen man kan kjøpe.

 

Om det er leirdueskyting du ønsker å øve på anbefaler vi at du går til innkjøp av såkalte “lettvektshylser”. Dette er hylser med mindre antall prosjektiler og kortere patroner. Lettvektsammo som dette har på det meste en nyttelast på 25 gram. Således er de meget rimelige å gå til innkjøp av, men gjør en ypperlig jobb for de som ønsker å trene. Skal man ha ammo til konkurranse og jakt bør man oppgradere til en såkalt HPJ prosjektil. HPJ prosjektiler inneholder dobbelt så mange prosjektiler og har lengre patroner som sikrer en tettere spredning.

 

Ammo til jakt
Til jakt er det i hovedsak to faktorer som er viktig. Prosjektilet må ha en stødig prosjektilbane og høy hastighet. Slik sikrer man at man får avlivet dyret raskt og humant. Når det kommer til prosjektiler for jaktvåpen er det enorme forskjeller. Det viktigste å huske på er dog at man ikke bruker et FMJ prosjektil. Et FMJ prosjektil vil trolig gå rett gjennom dyret uten ta livet av det. Sørg derfor for å bruke et HSJ prosjektil under jakt. Det er et stort utvalg av HSJ prosjektiler i butikken. Velg det som har prosjektilbane nærmest dine ferdigheter. Desto høyere PAX faktor desto lengre prosjektilbane.

 

Ammo til konkurranse
Ammo til konkurranse er den vanskeligste ammoen å skulle gi anbefalinger for. Skyttere som er aktiv i konkurranser lager i de fleste tilfeller sin egen ammo, ut fra deres personlige ønsker og skytestil. Om du er ny med konkurranseskyting er vår anbefaling at man enten snakker med andre klubbmedlemmer med mer erfaring, eller at man rett og slett starter med prosjektiler et stykke ned på prisstigen, og jobber seg oppover til man finner et prosjektil man er komfortabel med. Uansett bør man så tidlig som mulig lære seg kunsten å lage sine egne prosjektiler. Ikke bare holder man kostnadene nede, men man ender opp med et prosjektil tilpasset alle egne ønsker og behov.

Privacy Policy